
Ammattikorkeakoulu
Ammattikorkeakoulu
BIO- JA ELINTARVIKETEKNIIKAN INSINÖÖRI (AMK)
Hämeen ammattikorkeakoulusta (HAMK) valmistuu meijeriteknologiaan opinnoissaan painottuneita insinöörejä (AMK).
Insinööri AMK- tutkinnon meijerialalla suorittaneet työskentelevät meijeriyritysten tuotantovastaavan, tiimivalmentajan, tai esim. vuoroesimiehen tehtävissä. Heitä tapaa myös erilaisissa asiantuntijatehtävissä.
Meijerialalla arvostetaan kykyä ja motivaatiota tarttua erilaisiin töihin. Työllisyystilanne alalla on ollut hyvä. Useimmat meijerialan insinöörit palkataan opintojen aikaiseen harjoittelupaikkaan tai yritykseen, johon he ovat tehneet opinnäytetyönsä.
Palkkaus valmistumisen jälkeen määräytyy tehtävään sovellettavan työehtosopimuksen mukaisesti. Insinöörit meijerialalla työskentelevät enimmäkseen tehtävissä, joihin sovelletaan Meijerialan ammattilaiset ry:n työehtosopimusta.
Opintojen sisältö
Opintoihin sisältyy luentoja, ryhmätöitä, verkko-opintoja, projekteja alan yrityksille sekä laboratoriotyöskentelyä. Meijeriteknologian opiskelijat työskentelevät myös HAMKin koemeijerissä, jossa opitaan meijeriprosesseja käytännössä ja tehdään erilaisia meijerituotteita kuten juustoja, ravintorasvoja ja jäätelöä.
Elintarviketeollisuuden tuotannon tuntemisen lisäksi on tärkeää oppia prosessitekniikkaa, tuntea maidon ja muiden biologisten materiaalien kemialliset, fysikaaliset ja mikrobiologiset ominaisuudet sekä ymmärtää turvallisuus-, laatu-, energia-, talous- ja ympäristö- ja turvallisuusnäkökohtia sekä alan ja tuotannon kestävyyttä ja vastuullisuutta.
Ensimmäisen lukuvuoden aikana opiskellaan alan perusteita, kuten kemiaa, hygieniaa, mikrobiologiaa, tietoa hyödynnettävistä materiaaleista ja niiden prosessointia tuotteiksi. Opintojen aikana hankitaan vankka matemaattis-luonnontieteellinen pohja ammattiopintojen tueksi.
Alakohtainen osaaminen painottuu valitun opintopolun mukaan. Ydinosaamista syvennetään profiloivilla opinnoilla, joita voi valita myös biotalouden muiden koulutusten tai koko ammattikorkeakoulun tarjonnasta.
Työharjoittelun aikana opiskelija perehtyy oman ammattialansa tehtäviin todellisessa työympäristössä. Ammattikorkeakoulu ohjaa työharjoittelua, joka voi jakaantua ajallisesti useaan osaan. Harjoittelujaksot ovat palkallisia.
Hakeminen
Bio- ja elintarviketekniikan insinööri AMK -koulutukseen hakevilta edellytetään vähintään lukion oppimäärän tai toisen asteen perustutkinnon suorittamista.
Lisätiedot koulutukseen hakeutumisesta koulutuksen kotisivuilla.
Asuminen opiskeluaikana
Hämeenlinnassa asuntotilanne on kohtalaisen hyvä. Hämeenlinnan opiskelija-asuntosäätiöllä (HOPS) on vuokrattavana opiskelija-asuntoja eri puolilla kaupunkia. Katso lisätiedot: Hämeenlinnan seudun opiskelija-asuntosäätiö (HOPS)
Muut vuokra-asuntojen tarjoajat löytyvät Hämeenlinnan kaupungin sivuilta.
BIOTALOUDEN RATKAISUT (YAMK-TUTKINTO)
Biotalouden ratkaisut yamk -opinnoissa kehitetään uusiutuvien materiaalien tuotannon ja kiertotalouden asiantuntijaosaamista sekä kykyä toimia muuttuvassa työelämässä. Bio- ja elintarviketekniikan insinöörille YAMK-koulutus tarjoaa tehokkaan väylän syventää ammatillista asiantuntijuutta. Koulutukseen voivat hakea myös muun soveltuvan korkeakoulututkinnon suorittaneet. Lisätietoa koulutuksesta