Vastuullisesti tuotettua maitoa
Meijeriteollisuus Suomessa toimii vastuullisen ja kestävän kehityksen mukaisen tuotannon puolesta. Vastuullisuus on toiminnan tärkeä arvo, ja tavoitteena on tulevaisuudessa tuottaa hiilineutraalia maitoa.
Oppilaitosten toiminta
Vastuullisuus ja kestävän kehityksen huomioiminen työskentelytavoissa ja prosesseissa alkaa jo alalle kouluttautuessa. Hämeen ammatti-instituutti ja Hämeen ammattikorkeakoulu panostavat kestävyyteen ja vastuullisuuteen tutkinto-ohjelmiensa sisällöissä ja opetuksen arjessa, ja kouluttavat tulevaisuuden ammattilaisia toimimaan nämä teemat huomioon ottaen. Opetusmeijerin toiminnassa mm. käytetään kotimaisia raaka-aineita suomalaisilta tiloilta, käsitellään materiaalien kiertoa maitotuotteiden jalostuksessa, ja opitaan kiinnittämään huomiota energiankulutuksen vähentämiseen.
Opetusmeijerin digitalisointi on mahdollistanut myös tarkemman datan keräämisen ja toiminnan tehostamisen, joka näkyy esimerkiksi pienentyneenä veden- ja energiankulutuksena. Digitalisoinnin avulla myöskään maitoraaka-ainetta ei valu viemäriin. Suomalaiset meijerit ovat alansa edelläkävijöitä, ja digitaalisten ratkaisujen käyttö jo opetuksessa antaa opiskelijalle hyvät valmiudet siirtyä alan työtehtäviin ja toteuttaa niitä kestävien periaatteiden mukaisesti.
Voit lukea lisää oppilaitosten toiminnasta kestävän kehityksen edistämiseksi alla olevista linkeistä:
Yritysten toiminta
Voit lukea tarkemmin kestävän kehityksen ja vastuullisuuden toteutumista eri suomalaisissa meijereissä yritysten omilta verkkosivuilta:
Arctic Milk
Jokilaakson Juusto
Juustoportti
Kaslink
Kuusamon Juusto
Maitokolmio
Maitomaa
Orkla Foods Finland
Riitan Herkku
Satamaito
Sipoon jäätelötehdas, Unilever
Vaalan Juustola
Ålands Centralandelslag ÅCA