Amanda innostui leipäjuustosta
Leipäjuusto sai Amandan kiinnostumaan meijerialasta
Rohkea ja ennakkoluuloton Amanda lähti opiskelemaan itselleen täysin vierasta alaa, ja muutti melkein 400 kilometrin päähän kotoaan vain 16-vuotiaana. Vaikka alku ei ihan ruusuilla tanssimista ollut, Amanda on valintaansa tyytyväinen.
Amanda Pajukangas päätyi meijerialalle oikeastaan äitinsä innoittamana. ”Kun olin lapsi, äiti teki leipäjuustoja itse ja innostuin niistä.
Amandalla oli useita eri vaihtoehtoja peruskoulun jälkeen, sillä häntä kiinnosti moni ala. Mielessä pyörivät niin merkonomin, kokin, leipurin kuin kultasepänkin opinnot. Yhteishaussa hän laittoi meijerialan opinnot kuitenkin ensimmäiselle sijalle, merkonomin ja kokin opinnot tulivat perässä. Amanda pääsi kaikkiin hakemiinsa oppilaitoksiin, mutta meijeriala veti pisimmän korren. ”Muista aloista tiesin vähän jotain, mutta tästä en tiennyt oikeastaan yhtään mitään. Minua kiinnosti tietää, mitä täällä tehdään!” Niinpä Amanda muutti pois kotoa Kaustisilta melkein 400 kilometrin päähän Hämeenlinnaan, ilman että oikein edes kunnolla tiesi, mitä oli edessä.
Alku aina hankalaa
Rohkeus kannatti, vaikka alku saikin miettimään omia valintoja. Muutto kauas kotoa vieraalle paikkakunnalle oli tietenkin iso muutos silloin 16-vuotiaalle Amandalla. ”Oli jännittävää muuttaa pois kotoa näin kauas ja aluksi olikin vähän koti-ikävä”, Amanda myöntää.
Opintojen alkuvaiheessa hän kävi kotona joka toinen viikonloppu. Eikä Amanda ollut aluksi edes ihan varma, tuliko tehtyä oikea päätös opiskelupaikasta. ”Ensimmäinen vuosi oli aika vaikea, ja mietin että olenkohan nyt oikealla alalla ollenkaan.” Sitkeys palkittiin, sillä toinen opiskeluvuosi on ollut Amandan mukaan huomattavasti helpompi. ”Toisena vuotena on tullut enemmän alakohtaisia opintoja ja tämä vuosi on ollut paljon helpompaa, oikeastaan aika rentoa opiskelua. Tykkään olla täällä!”
Opintojen edetessä on myös löytynyt kavereita ja kaikki muuttunut tutummaksi, joten nyt kotonakin on tullut käytyä harvemmin. Amandan opinnot kestävät 3 vuotta, joista 11 kuukautta koostuu palkallisesta opiskelusta alan tuotantolaitoksissa. Viime kesänä opiskelupaikka toimi samalla myös kesätyöpaikkana.
Onko seuraava tunti kemiaa vai kermaviiliä?
Amandalle oli yllätys, millaisia aineita koulussa opiskellaan. Perinteiset äidinkieli, matematiikka ja englanti ovat toki lukujärjestyksessä, mutta enemmän perehdytään meijerialan tuotteisiin. Lukujärjestyksessä voikin siis lukea kypsytetyt juustot tai hapatetuotteet. ”Ensimmäisenä vuotena opiskeltiin esimerkiksi tuorejuustot ja voi. Tänä vuonna olemme tehneet jogurttia, viiliä, kypsytettyjä juustoja ja piimää. Kolmantena vuotena opiskellaan jäätelön valmistus”, Amanda kertoo. Perinteisten meijerituotteiden lisäksi koulussa tutustutaan myös maitotuotteiden kaltaisiin elintarvikkeisiin, kuten kaura- ja soijapohjaisiin tuotteisiin.
Parasta opiskelussa on konkreettinen tekeminen ja se, että oppii, miten eri tuotteet valmistetaan. Kaikki tehdään nimittäin ihan oikeasti, ja Sairion kampukselta voikin ostaa opiskelijoiden valmistamia tuotteita.
Meijeriala sopii käytännön tekemisestä pitäville
Amanda tykkää tehdä käsillään. ”En ehkä jaksaisi istua tietokoneen takana 8 tuntia päivässä”, hän sanoo. Hän suositteleekin meijerialaa kaikille, joita kiinnostaa konkreettinen käsillä tekeminen. Eikä kiinnostus maitotuotteitakaan kohtaan ole pahitteeksi. Omaa opiskelupaikkaa pohtiville Amandalla on selkeä viesti: ”Ei kannata liikaa miettiä onko jokin ala oikea vai ei. Ole ennakkoluuloton ja kokeile rohkeasti! Äläkä anna heti periksi!”
Amandan opinnot ovat yli puolivälin. Valmistumiseen on aikaa, joten vielä ei tarvitsekaan tietää, mitä koulun jälkeen tapahtuu. ”Minua kiinnostaa sekä työt että jatko-opinnot”. Tulevaisuudessa Amanda näkee itsensä työskentelemässä meijerissä, mahdollisesti jonkinlaisissa esimiestehtävissä. ”Ja joskus mietin sitäkin, että laitan jonkun oman pienen puljun pystyyn”, Amanda paljastaa. Rohkeudesta se ei ainakaan jää kiinni!
Teksti: Elina Wathén
Kuva: Pekka Puputti