Markus vaihtoi meijerialalle
Markus vaihtoi taksialan juuston valmistamiseen
Kolmikymppinen Markus Vepsäläinen suorittaa elintarvikealan perustutkintoa ja valmistuu meijeristiksi Hämeen ammatti-instituutista. Entinen taksikuski päätti vaihtaa alaa ja on tyytyväinen valintaansa. Päätös lopettaa vanha työ ei kuitenkaan ollut helppo. ”Oli iso päätös lopettaa yritys ja lähteä toiselle puolelle Suomea opiskelemaan.”
Markus katseli erilaisia vaihtoehtoja ja osittain sattumalta netissä tuli vastaan Hämeen ammatti-instituutin meijerialan koulutus. Palkallinen työharjoittelu houkutteli meijerialalle.
Ihan sokkona Markus ei kuitenkaan tehnyt päätöstä uudesta opiskelupaikasta. Kävi ilmi, että eräs kaverin kaveri oli opiskellut Hämeenlinnassa meijeristiksi ja kokemukset olivat hyviä. ”Yksi painava tekijä valinnassa oli myös se, että alalla työllistyy hyvin.”
Eri-ikäisiä opiskelijoita
Markus suorittaa tutkintoa päiväopintoina. Ammatinvaihtaja ajatteli, että on opiskelijoista joukon vanhin – tosin kävi.
”Itse mietin aluksi, että olenkohan luokalla vanhimmasta päästä, mutta kyllä täällä on minua huomattavasti vanhempia alanvaihtajia mukana. Toisaalta nuorimmat opiskelijat tulevat suoraan peruskoulusta”
Markuksella on suoritettuna ylioppilastutkinto, joten opinnot kestävät hänellä kaksi vuotta ja kaksi kuukautta. Opiskelu on ollut Markuksen mukaan monipuolista.
”Ensin on teoriaa ja sitten tehdään asioita käytännössä opetusmeijerillä. Juuri nyt on meneillään käytännön jakso, johon sisältyy mm. jogurttien, viilien ja juustojen valmistusta, kertoo Markus ja jatkaa:
”Käytännön työn lisäksi opintojen aikana käsitellään myös esimerkiksi prosessinohjausta, työturvallisuutta, meijerihygieniaa ja elintarvikelainsäädäntöä. Parasta on kuitenkin käytäntö. Täällä oppii miten tuotteet valmistuvat.”
Markuksen opinnot ovat sujuneet hänen itsensä mielestä jopa yllättävän hyvin. ”Nuorempana olin sellainen laiskanpulskea opiskelija. Yläaste ja lukio menivät vähän rimaa hipoen.”
Toisin on nyt, tai ainakin rima on selvästi korkealla. Markuksella on ollut intoa ja motivaatiota opiskeluun ja se on näkynyt hyvinä arvosanoina.
”Ensimmäisen vuoden jälkeen sain jopa stipendin hyvin sujuneista opinnoista, ja se oli todella mukava yllätys.”
Isona viisas, viiksekäs juustomestari
Markus asuu viikot opiskelija-asuntolassa Hämeenlinnassa ja kehuu, että kampuksella asuvat opiskelijat huomioidaan erittäin hyvin.
Viikonloput Markus viettää kotonaan Suonenjoella. Siellä häntä odottavat vaimo ja esikoinen. Vaimo on tukenut ja kannustanut miestään opinnoissa.
”Olen ajatellut niin, että tämä kaksi vuotta menee loppujen lopuksi todella nopeasti. Ensimmäisen harjoittelun ajan asuin kotona Kuopiossa, kun työskentelin Lapinlahden Valiolla. Juuri varmistui, että pääsen Valion tehtaalle Suonenjoelle suorittamaan toisen harjoittelujakson.”
Opintojen jälkeen Markus haluaa töihin, mutta ei sulje mahdollisia myöhempiä jatko-opintojakaan kokonaan pois. Kun Markukselta tiedustelee mikä hänestä tulee isona, vastaus on selvä: ”Minusta tulee isona viisas, viiksekäs juustomestari!”
Teksti: Elina Wathén
Kuva: Pekka Puputti