Ammatillinen koulutus
Ammatillinen koulutus
Voit opiskella meijeristin ammatillisen perustutkinnon vain Hämeen ammatti-instituutissa eli HAMIssa Hämeenlinnassa. Opiskelu kestää noin 2–3 vuotta riippuen siitä, tuletko suoraan peruskoulusta vai oletko suorittanut jonkin toisen asteen koulutuksen jo aiemmin.
Mitä meijeristin opintoihin kuuluu
Opinnot koostuvat ammatillisista sekä yhteisistä opinnoista. Ammatillisissa opinnoissa opit, kuinka valmistetaan maidot, kermat, viilit, jogurtit, rahkat, voi, juustot, maitojauhe, jäätelöt, mehut ja vanukkaat jne.
Yhteiset opinnot taas antavat työelämässä tarvittavia perustietoja ja -taitoja. Näitä ovat esimerkiksi kieliopinnot ja matematiikka, mitkä ovat kaikille pakollisia opintoja kaikissa ammattikouluissa. Jos sinulla on jo jokin toinen toiseen asteen koulutus käytynä, voit saada yhteisiä opintoja hyväksi luettua ja näin nopeuttaa opintojasi.
Opetus on käytännönläheistä, ja pääset heti ensimmäisenä vuotena Hämeenlinnassa sijaitsevaan opetusmeijeriin sekä työharjoitteluun. Työharjoittelua kutsutaan ammatillisessa koulutuksessa työpaikalla järjestettäväksi koulutukseksi eli TJK:si.
Kiinnostaako sinua opiskelujakso ulkomailla? Meijeristin opinnoista on mahdollista päästä kansainväliseen opiskelijavaihtoon esimerkiksi Sveitsiin, Italiaan tai Islantiin. Vaihtomahdollisuuden lisäksi HAMIn meijeriopiskelijat tekevät yleensä luokkaretken jonnekin ulkomaille kolmantena lukuvuotena.
Opiskelijoilla on mahdollisuus asua koulun alueella sijaitsevissa asuntolarakennuksissa opintojen ajan. Asuntola-asuminen on maksutonta.
Kuinka voit hakea meijerialan opintoihin
Yhteishaku järjestetään valtakunnallisesti joka kevät.
Yhteishakuun voivat osallistua:
- peruskoulun ja lukion päättävät sekä
- hakijat, joilla ei ole aikaisempaa ammatillista tutkintoa.
Jatkuvassa haussa voit hakea, jos
- sinulla on jo tutkinto, mutta haluat vaihtaa alaa
- sinulla on työelämästä hankittua osaamista
- olet jäänyt yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa
Jatkuvan haun kautta voi hakea meijerialan päivä- tai monimuotototeutukseen. Monimuotototeutus on tarkoitettu henkilöille, joilla on jo työpaikka meijerialan yrityksessä.
Meijerialan jatkuvan haun aikataulut löydät HAMIn sivuilta.
Oppisopimus on määräaikainen työsopimus, jossa työnantaja kouluttaa työntekijän. Oppisopimus on käytännönläheinen tapa opiskella, sillä oppisopimuksella opiskeleva kouluttautuu tehden samalla töitä, nostaa palkkaa ja kerryttää työkokemusta.
Oppisopimus tarjoaa mahdollisuuden
- opiskella ensimmäinen ammatti,
- vaihtaa alaa tai
- saada todistus omasta osaamisesta.
Oppisopimuksella voi myös suorittaa loppuun kesken jääneet opinnot tai hankkia lisäkoulutusta.
HUOM. Oppisopimuskoulutukseen voi hakeutua vain silloin, jos sinulla on jo oppisopimustyöpaikka sovittuna.
Mitä tehdä meijeristiksi valmistumisen jälkeen
Meijeristit työskentelevät tavanomaisesti meijeriyritysten tuotteiden valmistajina, tuotteiden laadunvarmistajina tai tuotepakkaajina. Nopea työllistyminen valmistumisen jälkeen on yleistä ja usein aikaansaavan sekä vastuuntuntoisen vastavalmistuneen ensimmäinen työpaikka löytyy TJK-paikasta.
Palkkaus määräytyy tehtävään sovellettavan työehtosopimuksen mukaisesti. Meijeristit työskentelevät enimmäkseen tehtävissä, joihin sovelletaan Meijerialan ammattilaiset ry:n työehtosopimusta.
Toisen asteen elintarvikealan perustutkinto antaa yleisen hakukelpoisuuden korkeakouluihin ja yliopistoihin. Opintoja voi jatkaa esimerkiksi Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) bio- ja elintarviketekniikan koulutusohjelmassa tai Helsingin yliopistossa.
Lisätietoja
Kysy lisää:
Iida Pirnes
ammatillinen ohjaaja / elintarvikeala
+358505312830
iida.pirnes@hami.fi